Evenementen

Equine Services organiseert regelmatig nascholing voor de paardenprofessional en neemt deel aan evenementen. Dit doen we om de ontwikkeling van de zorg en de professionals te stimuleren om zo vooruitstrevend mogelijk te zijn. We streven er naar samenwerking tussen én binnen beroepsgroepen te bevorderen. Daarnaast brengen we het belang van goede paardenzorg onder de aandacht van de consument.

Let op: Deze bijeenkomsten zijn uitsluitend bedoeld voor paardenzorgprofessionals en alleen toegankelijk na inschrijving.


Geslaagde avond: problemen in de aanleuning

Geschreven door: dierenfysiotherapeut  Nanda van Velzen

Op 22 maart was ik op bezoek bij een discussieavond van Equine Services. Deze keer was het onderwerp: aanleuning. Iets wat mijn interesse zeker heeft aangezien veel ruiters met aanleuningsproblemen kampen. Mijn inziens kan dit vele oorzaken hebben, maar ik ben wel van mening dat er nog meer aandacht besteed mag worden aan gebit, kaak, tongbeen en niet te vergeten: de eerste halswervels.
Gebitsverzorger Theo van Delft beet de spits af en vertelde wat hij zoal tegenkomt in het werkveld, maar ook over verschillende behandeltechnieken. Hij omschreef zijn visie mooi: "Als hoefsmid kun je niet in één behandeling de stand van de hoef veranderen, dat moet je in een gebit dus ook niet willen. Bedenk goed; wanneer je de tanden of kiezen qua snijvlak fors verandert dan heeft dit gevolgen voor de kaakgewrichten en het tongbeen, hetgeen onlosmakelijk verbonden is met nageeflijkheid".
Hierna sprak dierenarts Henk van der Veen, die het grote geluk heeft te mogen werken met een CT-scan. Hij gaf meteen het belang aan van een goede mobiliteit van kaakgewrichten en tongbeen. Ook werd er uitvoerig gesproken over het ligament dat een belangrijke functie heeft voor hoofd en hals; ligament nuchae. Nog te vaak wordt er een slijmbeursontsteking geconstateerd onder dit ligament, net achter de achterhoofdsrand.
Henk liet ons verschillende vormen van de achterhoofdsrand zien, er blijkt een grote variatie te zijn bij de paarden. Hieraan hechten veel halsspieren dus dat gaf ons een mooi inzicht.

Voor de diverse beroepsgroepen die aanwezig waren werd een hoop duidelijk, mede door het discussiëren en brainstormen. Daarnaast gaf het ons ook weer veel nieuwe vragen, tsja... zo blijven we leren.

Het volgende is denk ik heel belangrijk voor eigenaren:
Realiseer je goed dat een paard bestaat uit heel veel verschillende weefsels en structuren. Zelfs bij een lichte peesblessure in een achterbeen kan de aanleuning verminderen.
Zorg ervoor dat de mobiliteit in alle gewrichten zo soepel mogelijk blijft, te vaak wordt een overbelasting gezien ten gevolge van compensatie of asymmetrie.
Laat kaak en tongbeen, de spieren hier omheen, regelmatig nakijken en last but not least:
Samenwerking is het sleutelwoord, ik wil dan ook iedere ruiter oproepen om ervoor te zorgen dat alle behandelaars rondom jouw paard als een team gaan samenwerken, laat hen elkaar zo nu en dan bellen. Het gaat tenslotte om jouw paard, die heeft de beste zorg nodig.
Daartegenover staat dat jij als eigenaar de verplichting hebt ervoor te zorgen dat je de juiste professionals bij je paard hebt, hebben zij een gedegen opleiding gevolgd en zijn zij gecertificeerd? Check het hier.ID ICO aanleuning lingehoeve

ID-ICO 5 april 2017

Oedemen van kwaad tot erger

Bij Dierenkliniek den Ham met dierenarts Gerrit Kampman en dierenfysiotherapeut Astrid Lanen

ID-ICO_Den_Ham2

inschrijven klik hier