Vivianne van Leeuwen - Dierenarts


Hoewel ik uit de Amsterdamse klei ben getrokken, heb ik toch een hang naar het buitenleven. Als klein meisje had ik op de vraag "wat wil je later worden?" geantwoord: "boerin!". Dat is niet helemaal gelukt en ik heb het goedgemaakt door veearts te worden. Uiteindelijk was ook het paardenmeisje in mij te sterk en zo was erkend paardenarts worden onafwendbaar. Sinds 2011 ben ik als paardenarts werkzaam bij Dierenkliniek Benschop Oudewater.

In mijn dagelijks werk ligt de focus op inwendige ziekten, voeding, voortplanting en wondgenezing. Een 'huisarts plus' voor paarden, zeg maar. De achtergrond als veearts is, ook nu in mijn dagelijks werk, erg waardevol. Hierdoor ben ik als arts ingesteld op preventie in plaats van redden wat er te redden valt als het (bijna) te laat is. Denk hierbij aan voedingsadviezen, stalklimaat en "herd health", de koppelgeneeskunde. Daarnaast ben ik niet snel van mijn stuk gebracht als het aankomt op de ingewikkelde patiënten of chirurgisch ingrijpen: problemen zijn er om opgelost te worden. Samen met de eigenaar kijken we wat er precies aan de hand is en het behandelplan wordt in samenspraak en goed onderbouwd opgesteld. Als het even kan worden ook de andere professionals rondom de patiënt er bij betrokken.

Equine services biedt mij dan ook een podium om kennis te delen en actualiteiten binnen de paardengeneeskunde eens vanuit een veterinair oogpunt te belichten. Soms zal dat licht provocerend of activistisch zijn danwel informatief en verhelderend.
hart luisteren paard