De hoefsmid is een ambachtsman. Heel vroeger werden hoefijzers uit ijzeren staven gesmeed en gingen kennis en kunde vaak over van vader op zoon. Tegenwoordig bestaan hiervoor erkende opleidingen die, naast de aloude vorm van kennisoverdracht, van grote waarde zijn voor het welzijn van uw paard.

Erkende opleiding

In Nederland bestaan er 2 erkende opleidingen om hoefsmid te worden. Één in Zwolle en de ander in Barneveld. Tijdens deze 3-jarige opleiding moeten de jonge smeden ook 3 jaar meelopen met een gediplomeerd hoefsmid.

2

Goede smeden werken volgens het principe 'een leven lang leren': een erkende opleiding gevolgd door jaarlijkse nascholing


gediplomeerd smid buttonEuropese kwalificatie

Natuurlijk is het ook mogelijk om in het buitenland een opleiding tot hoefsmid te volgen. Voor Equine Services is het belangrijk dat de kwaliteit van deze opleidingen vergelijkbaar is met die van de Nederlandse opleidingen. Wij volgen hierin het standpunt van de Nederlandse vereniging van hoefsmeden: alleen diploma’s van de European Federation of Farriers Associations (EFFA) worden door Equine Services erkend.

Beroepsvereniging en nascholing

De hoefsmeden hebben hun eigen beroepsvereniging: de Nederlandse Vereniging voor Hoefsmeden. Iedere hoefsmid met een diploma van een erkende opleiding kan zich daarbij aansluiten. De beroepsvereniging organiseert nascholingscursussen, deelt de EFFA-certificaten en nascholingspunten uit en houdt bij wie die heeft gehaald. Een hoefsmid die zich regelmatig laat bijscholen, krijgt een C.E.F.-registratie en mag de titel Certified European Farrier voeren.


Met een cursus bekappen ben je nog geen hoefsmid

Cursus volgen is niet genoeg!


Naast de 2 erkende opleidingen zijn er ook nog enkele instellingen die cursussen in bekappen en beslaan aanbieden. Deze cursussen zijn geen alternatief voor de opleiding tot volwaardig hoefsmid. Alleen volledig opgeleide hoefsmeden hebben kennis van de complexe anatomie en biomechanica van het paard en kunnen daar met correct bekappen of beslaan goed op inspelen.

Een hoefsmid die bij Equine Services zijn diensten aanbiedt, is gegarandeerd actief bezig met het bijhouden van zijn kennis en kunde. Met hem of haar bent u er dus van verzekerd dat uw paard in professionele handen is!

Let op: deelname aan Equine Services door professionals is vrijwillig. De database is dan ook niet volledig. 

Lid worden?

Voor meer informatie over wat Equine Services voor u kan betekenen klikt u hier.