Geschreven door: Tessa van Daalen

Dry needling wil zeggen dat je met behulp van een zeer dun naaldje een ‘triggerpoint’ oplost. Een triggerpoint is een spierknoop, enkele spiervezels die vast zijn blijven haken. Op die plek kan een spier dus niet meer goed ontspannen.

Een triggerpoint ontstaat, zowel bij mensen als bij paarden, vaak door kleine incidenten, bijvoorbeeld een verkeerde beweging, vallen, uitglijden of onbalans tijdens een oefening. “Stel het je maar voor alsof je uitglijdt op ijs. Op dat moment spannen al je spieren aan, om vallen te voorkomen. Spiervezels kunnen daardoor in een vicieuze cirkel van aanspanning raken, dat wordt een triggerpoint. Zoiets ontspant niet meer vanzelf”, legt dierfysiotherapeut Martin van den Dungen van Equine Health Care uit. Hij noemt triggerpoints ‘nare dingen’, omdat ze met massages, oefeningen of pijnmedicatie meestal niet of slechts tijdelijk verdwijnen. Met behulp van dry needling worden wel goede resultaten behaald. Door het aanprikken van een triggerpoint wordt de vicieuze cirkel doorbroken en ontspant de spierknoop. Dry needling moet niet worden verward met acupunctuur. Daarbij worden meridianen aangeprikt om energiestromen te beïnvloeden. Bij dry needling gaat het alleen om de behandeling van spieren.

Voor een effectievere behandeling is dry needling in combinatie met fysiotherapie of osteopathie de beste manier. De triggerpoints zorgen namelijk ook voor compensatie op andere plekken in het lichaam, waardoor een afwijkend bewegingspatroon of verminderde beweeglijkheid ontstaat. Met dry needling worden alleen die spierknopen opgelost, maar dan is er nog niets aan de andere problemen gedaan.

Triggerpoints vragen compensatie op andere plekken in het lichaam


equine services dry needling bij paarden (1)

Anatomische kennis

Officieel mogen alleen dierenartsen een naald in een paard steken. Omdat het geen holle naalden betreft wordt het ook gedoogd dat dry needling door dierenfysiotherapeuten wordt toegepast. Maar er worden ook cursussen voor paardeneigenaren aangeboden. “Gedegen kennis van de anatomie en vaardigheid in het voelen van spierknopen is echter noodzakelijk”, zegt Van den Dungen. “Anders heeft het geen enkel nut. Dierenartsen zijn opgeleid in het zoeken naar pijnlijke plekken. Fysiotherapeuten en osteopaten zijn geschoold in het opsporen van veranderingen in weefsel en spierspanningen en restrictie van bewegingen. Ze hebben andere tactiele vaardigheden. Het lastige is dat niet alle fysio’s en osteopaten daar goed in zijn en sommige dierenartsen juist wel. Het is een combinatie van scholing, vaardigheid en ervaring.”

equine services dry needling bij paarden (3) rsz

Als een behandelaar aangeeft dat een paard eerst gesedeerd moet worden, klopt er iets niet


Het is dus best moeilijk om aan te geven wie je moet hebben. Een ronkende website maken kan iedereen wel. Een gedegen opleiding is een eerste stap. Vraag in je omgeving naar ervaringen. Het gaat vooral om de effectiviteit. Een indicatie kan het aantal behandelingen zijn. Omdat dry needling meteen verlichting geeft, zijn weinig sessies nodig om een probleem op te lossen. Triggerpoints kunnen overigens wel weer terugkomen als andere veroorzakende omstandigheden, zoals een slecht passend zadel, een ondeskundige ruiter of een verkeerde training niet veranderen.

Bijwerkingen

Een deskundige behandelaar onderzoekt eerst de bewegingsmogelijkheden van een paard en bepaalt dan welke therapie wordt toegepast. Als dry needling daar functioneel in is, worden met enkele zeer dunne naaldjes triggerpoints aangeprikt. Daarbij wordt de naald soms een keer op en neer bewogen of iets gedraaid. “Hooguit twee keer, niet vaker. En daarna wordt hij meteen verwijderd. De bedoeling is dat je meteen verschil voelt en liefst ook ziet. Ik bestel mijn naalden altijd bij Dryneedle.nl. Zij hebben een zeer groot assortiment en kunnen zelfs naalden op maat maken, als je bijvoorbeeld een speciale nodig hebt voor afwijkend weefsel, zoals bij littekens.” Omdat de naalden erg dun zijn ondergaan paarden het prikken meestal gewillig. “Als een behandelaar aangeeft dat een paard eerst gesedeerd moet worden, klopt er iets niet.” Het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat een haarvaatje wordt geraakt en een klein druppeltje bloed vrijkomt. Bijwerkingen komen wel eens voor, maar eigenlijk alleen bij ondeskundige toepassing. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een long of een zenuw wordt geraakt.

Er zijn tal van succesverhalen. Paarden die geen galopwissel kunnen maken en het na twee behandelingen met veel gemak wel doen. Scheefheid en buigingsproblemen die verdwijnen. Goede therapeuten testen na een behandeling of een paard zich vrijer kan bewegen en zijn spieren kan ontspannen. Er komt de laatste tijd steeds meer meetapparatuur op de markt, onder andere ook voor het controleren van beweging. Daarmee is aangetoond dat dry needling in combinatie met fysiotherapie of osteopathie bij paarden met spierproblemen een positief effect heeft op de paslengte.

kade astrid bos dry needling tspt