Magnesium is belangrijk voor je paard

Af en toe hebben ze zo’n bui: met de wind onder de staart stuiteren ze alle kanten op. Het ene paard heeft daar vaker last van dan het andere. Het kan een karakterkwestie zijn, maar dat schrikachtige paarden vaak ‘spoken’ zien, kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Nervositeit en spanning kan bij paarden ook komen door een magnesiumtekort.

Equine Services -Supplementen magnesium paard

Een paard met spanning

kán last hebben van

een magnesiumtekort

Magnesium speelt een rol bij verschillende lichaamsfuncties. Eén daarvan is het geleiden van de actiepotentiaal in de zenuwen: bij een tekort aan magnesium werkt de zenuwimpuls niet goed en daardoor reageren paarden dan vaak nerveus en schrikachtig. Daarbij komt dat ze door een laag magnesiumniveau ook hun spieren niet goed ontspannen: het leidt tot spierstijfheid.

Te weinig magnesium kan leiden tot

schrikachtigheid of stijfheid

Hoe komt een paard aan een magnesiumtekort? Op zich zit er in ruwvoer gemiddeld genoeg, meer bijvoorbeeld dan zink en selenium. Maar als een paard arbeid verricht, veel zweet of stress heeft, verbruikt hij veel meer magnesium en zal er dus meer in het krachtvoer of een andere aanvulling moeten zitten.

Zwaardere arbeid, veel zweten en stress hebben invloed op het magnesiumniveau

Equine Services-Supplementen- magnesium paard 2


De diagnose is niet erg betrouwbaar te stellen via het bloed; een urinetest of een spierbiopt geeft meer informatie. Maar paarden met een flink magnesiumtekort zijn dankbare patiënten. Zodra er een juiste dosering goed opneembaar magnesium wordt gegeven, moet er binnen 2 weken een duidelijke reactie volgen: het paard wordt rustiger en kan zich beter ontspannen.

Vaak is het natuurlijk een combinatie van factoren: te weinig magnesium samen met bijvoorbeeld stress door de manier van huisvesting of training, of een nerveuze ruiter, van wie het paard gemakkelijk stress overneemt. Maar magnesium heeft meer belangrijke functies. Zo is het ook van invloed op:

  • de trilharen in de luchtwegen bij bijvoorbeeld acute en chronische luchtweginfecties (COPD)
  • de doorbloeding van de voeten, want de bloedvaten vernauwen bij een tekort aan magnesium
  • de voortplanting: spermatozoa danken hun bewegelijkheid onder meer ook aan magnesium

Wil je meer lezen over magnesium bij paarden? Annette schreef mee aan dit BIT-artikel over magnesium.

Tekst: Annette van Weezel- Errens - voedingsdeskundige
Fotografie: le - Fotografie