Geschreven door dierenfysiotherapeut Astrid Lanen
In mijn werk als dierenfysiotherapeut krijg ik vaak de vraag wat die gekleurde “pleisters” nu daadwerkelijk doen. Is dit weer iets nieuws in de paardenwereld, dat na een tijdje ook weer verdwijnt?
Nee, absoluut niet is mijn antwoord! Kinesiotape heeft een belangrijke plaats ingenomen bij de behandeling van paarden om het genezingsproces positief te beïnvloeden.
Hoe werkt het?
Kinesiotape is een elastische tape met aan de binnenzijde een latexvrije plaklaag in golfpatronen. Dit patroon zorgt ervoor dat ook zijwaartse krachten worden overgebracht op de huid. De tape is met een rek van 10 procent geplakt op een siliconen papier. Daardoor staat er altijd een minimale rek op het te tapen weefsel, zelfs als je de tape zonder rek aanbrengt
Er zijn veel soorten tape op de markt in veel verschillende kleuren. De tape waar ik mee werk, is 6 cm breed met een lijmlaag die is aangepast voor de harige huid van paarden en honden. Ook is er uitgezocht welke stretch de tape nodig heeft om effecten te krijgen die ook bij mensen worden bereikt.
De tape is in verschillende modellen te knippen. De meest gebruikte vormen zijn de I-tape, X-tape, Space -tape en de Fan-tape. De vormen in combinatie met de aangegeven rek en richting hebben elk een eigen werking. In de meeste gevallen brengt de therapeut het te tapen lichaamsdeel licht op rek terwijl de tape wordt aangelegd. Op het paard krijgt de tape een rimpelend effect en zorgt nu voor een lichte trekkracht op de huid waardoor er minder druk in het onderliggende weefsel ontstaat. Dit leidt tot een betere bloedcirculatie en lymfestroming en minder pijnprikkels.
Door spieren te tapen vanaf het beginpunt tot aan de aanhechting geef je een stimulerende prikkel; vanaf de aanhechting tot het beginpunt wordt het een ontspannende prikkel. Taping is ook heel geschikt om overtollig vocht af te voeren, zoals bij oedemen of kneuzingen.
Wie kan paarden tapen?
De anatomische kennis van de therapeut is belangrijk: kennis van het verloop van spieren, pezen, ligamenten en het lymfatisch systeem is een voorwaarde om de plaatsing van je tape te bepalen. En goed om te bedenken: beweging van het paard geeft het maximale effect.
Elke tape werkt in principe hetzelfde, maar kleuren kunnen ongemerkt bepaalde effecten geven op het lichaam. Vaak wordt voor een ontspannende tape de kleur blauw gekozen en voor een stimulerende tape rood. Maar de juiste techniek van het tapen is veel belangrijker. En het is nooit een behandeling op zich maar kan een toegevoegde waarde zijn bij een al ingezette behandeling.
Stel, een paard met
rugklachten loopt ook onregelmatig. Mijn behandeling zal dan bestaan uit het
mobiel maken van de wervelkolom door manuele technieken. De spieren rondom de
wervelkolom worden behandeld met bijvoorbeeld Dry Needling of massage. Als het
paard weer in staat is om symmetrischer te bewegen, kan ik de spieren tapen om
de ontspannen situatie te behouden. Door de “liftende” werking van de tape op
de huid worden afvalstoffen beter afgevoerd en de doorbloeding geactiveerd. De
tape is een verlengstuk van mijn behandeling.
Een ander mooi voorbeeld
is een paard met gezwollen benen, een
veel voorkomend probleem waar ook een totaalaanpak de beste
resultaten geeft. Als de oorzaak van de zwelling
een oedeem is, moet een therapeut invloed uitoefenen op het lymfesysteem. Dit
kan door lymfedrainage. Bij forse oedemen in de benen is
compressie van buitenaf zinvol door compressiebandages. Er zijn goede merken
compressiekousen voor paarden op de markt die heel huidvriendelijk en ademend
zijn. De kousen zorgen voor een juiste druk om het lymfestelsel te
ondersteunen en kunnen op maat worden aangemeten. Daarbij
kan ook taping zorg dragen voor een nog betere afvoer van vocht.
Klein nadeel is dat een getaped paard niet wordt toegelaten in een wedstrijdring, maar in alle andere situaties mag de tape in overleg met de therapeut een paar dagen blijven zitten!