rontgenologische aankoop keuring paard rontgen service CD

Paard kopen inclusief keuringsrapport

Te mooi om waar te zijn?

Laten we ervan uitgaan dat niemand bewust malafide praktijken uitvoert. Toch kom ik regelmatig paarden tegen die ter keuring of onderzoek worden aangeboden en waarbij al een mooi cd-tje met foto’s aanwezig is. Daar staat dan keurig de geboortedatum van het paard op, zijn afstamming, levensnummer en de datum van het onderzoek. Meestal is het netjes uitgeschreven en staat er een mooi logo bij.

Maken we het doosje open, dan zien we een röntgenologisch rapport in meerdere talen, zoals gebruikelijk voor paarden. Één en ander is beoordeeld met de cijfers 1 tot en met 4. Er staat enkel de naam van het bedrijf die de "röntgenservice" aanbiedt en een telefoonnummer, verder geen naam en/of handtekening van de verantwoordelijke dierenarts (die is er niet). Het ziet er allemaal keurig uit, maar wat heb je eraan?

Om paarden te keuren,
moet je dierenarts zijn


Vaak zijn deze “röntgenservices” niet bevoegd om röntgenfoto’s van paarden te maken. Misschien mogen ze wel röntgenfoto’s maken, maar niet van paarden. Hun bevoegdheid om met röntgen te werken komt uit andere sectoren waar ze de apparatuur ook gebruiken, denk aan Schiphol of de controle van leidingen.


rontgenologische aankoop keuring paard rontgen service CD (2)

Sommigen stellen dat deze dienstverleners de foto’s wel mogen maken, maar dat ze er niets over mogen zeggen. Dat is vreemd, want voor een röntgenologisch onderzoek moeten paarden worden gesedeerd of verdoofd. Dat betekent dat ze geïnjecteerd worden, orale verdoving werkt vaak niet goed genoeg. Dat injecteren mag, bij wet, alleen een gediplomeerde dierenarts doen.

Kijk uit, want röntgenstraling
is gewoon schadelijk

Dierenartsen gaan uit van het ALARA-principe, zoals iedereen die met röntgen werkt zou moeten doen. ALARA staat voor As Low As Reasonably Achievable. Dat betekent dat zo min mogelijk straling gebruikt wordt, simpelweg omdat het schadelijk is. Iemand die zijn gemaakte foto’s niet mag beoordelen, maakt ze dus zinloos en dat is in strijd met ALARA.

Maar alle regeltjes even opzij geschoven. Natuurlijk begrijp ik het principe van de marktwerking. Een set foto’s van  de dierenarts kost al snel 400 euro, waar een ander dat misschien voor 75 euro doet. Als je veel paarden verhandelt, kan dat heel veel geld schelen. En wie ziet nou het verschil? De meeste mensen die een paard kopen, zijn allang blij dat hij is gekeurd, want dat scheelt weer een paar honderd euro.


buigproef voorbeen paard (2)

Een keuringsrapport van iemand zonder verstand van zaken is waardeloos

Maar om een goed medisch beeld van een dier te krijgen, moet je kennis hebben van techniek, anatomie en pathologie. Daar moet je dus flink voor geleerd hebben en vervolgens een bak aan ervaring voor opdoen. Als je dat niet hebt, kan je niet keuren. Een zogenaamde aftekening van een gewricht kan voor een fractuur (botbreuk) worden aangezien, maar andersom kan het ook: een fractuur die gemist wordt, omdat men denkt dat het een gewricht is.

Bovendien zijn röntgenbeelden uit het verleden lang niet altijd meer representatief voor de dag van vandaag!

Het keuren van paarden is ook voor verzekeringen een belangrijke kwestie. Wil je je paard verzekeren en kost hij meer dan 4500 euro? Dan vraagt de verzekering een röntgenologische keuring. Die moet gedaan zijn door een dierenarts.

Neem bij twijfel altijd contact op met een echte dierenarts

Let er dus op als je een paard koopt met een keuringsrapport, dat de röntgenfoto’s gemaakt zijn door een dierenarts en dat ook een dierenarts ze heeft beoordeeld. Neem bij twijfel altijd contact op met je eigen dierenarts. Want geloof het of niet, er zijn dierenartsen die een handtekening zetten onder een keuringsrapport zonder dat ze het paard zelf hebben gezien. Over het algemeen zijn dat geen “erkende paardendierenartsen” of “erkend keuringsdierenartsen”. Wel erkende artsen vind je op www.equineservices.nl


Geschreven door erkend paardendierenarts Frank van Leeuwen